Känn historiens vingslag!
För dig som vill känna historiens vingslag finns många platser att besöka längs Göta kanal och i dess närhet. Nedan har vi listat ett urval, och du väljer själv om du vill göra en dagstur till ett par av dem, eller gör en längre roadtrip för att hinna med alla.
Sjötorp
I det gamla röda hamnmagasinet i Sjötorp finns vårt Kanal-och sjöfartsmuseum. Här kan du ta del av Göta kanals historia och den spännande historia som minner om gångna tiders sjöfart på Göta kanal, Vänern och Vättern. Här berättas även om Sjötorps varv och de båtar som byggdes under dess glansdagar.
En av båtarna som byggdes hette Vänerslupen Oskar. Idag ligger replikan Oskar II i Varvsbassängen i Sjötorp, och under sommaren gör den ett flertal turer där du får åka med!
Norrkvarn
Vid Norrkvarns sluss kan ni se hur området domineras av den stora, gula byggnaden som ursprungligen var en av Göta kanals kvarnar. Här finns numera en Norrqvarn hotell & konferens med en härlig uteservering vid bryggan. Ta en fika eller något svalkande att dricka. Gå över bron till den gamla kalkboden, där det finns en utställning om kanalbygget. Här startar även en 500 m lång kulturstig, som berättar om området.
Hajstorp
I pittoreska Hajstorp kan det kännas som tiden stått stilla. Här är kanalmiljön i stort sett bevarad som den en gång var, även om de vackra byggnaderna idag rymmer andra verksamheter än förr. I den vackra slussvaktarbostaden finns nu Hajstorps slusscafé och vandrarhem. Magasinet intill fylls varje sommar med slöjd och hantverk från de lokala konstnärernas ateljéer och verkstäder. På ovanvåningen i magasinet visas utställningen En bondefamiljs liv för 100 år sedan. Här kan barnen prova på att väva, tälja barkbåtar med mera.
Forsvik
Forsvik är en riktig pärla med genuin charm. Här finns kanalens äldsta sluss, som stod klar redan 1813 och har en fallhöjd på hela 3,5 meter. Precis intill slussen ligger Kanalbutiken 5 knop samt Forsviks Café och mat, som har en riktigt härlig servering i sin trädgård. Där fikar du på armlängds avstånd från båtarna som glider förbi på kanalen.
Ett stenkast bort hittar du Forsviks bruk, som är ett levande bruksmuseum där du kan följa arbetet vid Forsviks varv, smedja och kvarn. Bruket har en 600 år lång historia som är en del av den svenska industrin. Här finns förutom ett urval av de tusentals gjutmodeller som bevarats från bruket, en utställning om kvinnornas liv och arbete vid bruket. I den gamla mjölnarbostaden intill ligger Kafé Ada som serverar glass och gott fika.
Karlsborg
I sommaridyllen Karlsborg får du uppleva krutrök, underjordiska gångar och mullrande golv... På Karlsborgs Fästning och Fästningsmuseum kan du uppleva spännande guideturer, både för stora och små. Inom murarna på den mäktiga fästningen från 1800-talet har nästan ett litet samhälle vuxit upp - njut av god mat och fika, spännande museum och historiens vingslag.
Motala
Baltzar von Platen hade en dröm om växande städer längs Göta kanal, men det var bara i Motala som drömmen förverkligades. Här har stadsplanen formen av en solfjäder och är ritad av von Platen själv 1823. Traditionen berättar att makarna von Platen en varm sommardag var ute i roddbåt på Motala ström. När Hedvig Elisabeth tappade sin solfjäder i sjön, och den för ett ögonblick låg utbredd på vattnets yta, ska Baltzar ha fått idén till stadsplanens form. Om detta är sant vet vi inte, men historiens bild av Baltzar von Platen motsäger i viss mån den romantiska berättelsen. Han tycks sällan ha ägnat tid åt roddturer med sin fru. Sant är dock att Motalas centrala delar än idag har formen av en solfjäder. Ute i Motalaviken finns Platens punkt, den plats där von Platen på kartan satte ned spetsen på passaren för att rita sin solfjäder. Idag markeras den av en skulptur, Visionärens vinkelben av Tommy Jerhammar, som sprutar vatten 30 meter upp i luften.
I hamnen ligger även Sveriges största Motormuseum. Här finns en stor och spännande samling fordon och annan teknik i tidsenliga miljöer. Det är ett museum utöver det vanliga som brukar uppskattas av hela familjen!
I Motala finns också Göta kanalutställningen Från idé till verklighet. Den ligger i en av de två paviljongerna intill kanalen i området Gamla Motala Verkstad, mellan Borenshults slussar och Motala gästhamn i Vättern. I utställningen visas hur Baltzar von Platen tog den 300 år gamla idén om att bygga en vattenväg tvärs igenom Sverige och förverkligade den genom att bygga Göta kanal. Här får du möta de människor som gjorde det möjligt att bygga kanalen och den teknik de använde. Det är även i Motala som von Platen, efter eget önskemål, ligger begravd bredvid sitt livsverk.
Den som vill lära sig ännu mer om Göta kanal i allmänhet och Motala verkstad i synnerhet, går med fördel med på någon av de historiska guidningar som arrangeras varje dag under sommaren av Svecia travels.
Bergs slussar
I Berg finns vår utställning ”En vacker historia” som berättar mer om våra 200 år av kanalhistoria och hur ingenjörernas utmaningar övervunnits längs vägen. Vi ger smakprov och inblick i hur kanalen upplevts och åldrats under åren, från födelsen fram till idag, och hur den förbereds för framtiden i det stora renoveringsprojektet Göta kanal 2.0. Strax utanför utställningslokalen finns även vår slussportsutställning där du kan gå runt och känna på 200 år gamla slussportar!
Inte långt från slussområdet i Berg hittar du dessutom Vreta Klosters kyrkby och klosterruin. Kyrkan är en av Sveriges mest intressant medeltida byggnader och uppfördes so kungskyrka i början av 1100-talet. Här fanns även ett kloster, som under flera hundra år var Sveriges förnämsta nunnekloster.
Ljungs slott
På Ljungs slott kan du möta 1700-talet! Slottet, som är en gustaviansk pärla, är vackert beläget mellan Ljungsbro och Borensberg. Här möts du av personal som i sina tidstrogna kläder vill ge dig en känsla av det förflutna. Kom och ta del av slottets och dess ägares spännande och tidvis dramatiska historia!
Löfstad slott
På Löfstad slott kan du följa med på en resa 100 år tillbaka i tiden, när Emelie Piper levde. Här står hennes hem komplett med cirka 34 000 föremål och lika många historier. Du får se ett verkligt adelshem som stått mer eller mindre orört i 100 år. Följ med på en guidad slottsvisning eller vandra runt i en av Sveriges bäst bevarade engelska parker. Ta med picknickkorgen och följ natur- och kulturstigen eller ät en bit mat på vårt vackra värdshus och botanisera i den fantastiska handelsträdgården
Stegeborg
Stegeborgs Trädgårshotell är naturskönt beläget och full av riddarromantik. Stegeborg var under medeltiden ett av Sveriges viktigaste fästen och kungligt slott fram till 1600-talet. Den gamla slottsruinen ligger på en liten ö i Slätbaken nära inloppet till Göta kanal. Där vid borgen, möttes dåtidens mäktigaste släkter i blodiga strider eller hårda förhandlingar. Idag är omgivningarna mer rogivande och bjuder på en nästan pastoral idyll.
Vadstena
Vadstena ligger inte direkt vid Göta kanal. Men med sitt fantastiska läge vid Vättern söder om Motala, är den pittoreska medeltidsstaden väl värd en avstickare för alla kanalbesökare! I Vadstena kan du känna hur du befinner du dig mitt i historien, med slott, borggårdar, kloster och medeltida byggnader runt omkring dig. När du strosar runt på kullerstensgatorna i innerstaden kan du mycket väl möta moderna nunnor på väg till och från klosterbyggnaden, men du hittar även levande handel med många olika butiker. Slå dig ned en stund på en av alla uteserveringar och njut av storhet i det lilla!
Planera din resa
Hitta till våra kanalnära boenden
Selected filters: